70 éve nevel gyermeket Tatabánya-Újvárosban ez az iskola

Kérjük a volt diákokat, küldjenek be nyolcadikos osztályképet! Az adatokat az anyakönyvekből vettük, névelírás történhetett, kérjük jelezzék a morasuli60@gmail.com email címen! Keressük az 1953-ban nyolcadik évfolyamot végzetteket!

payer_istvanne.jpg

Payer Istvánné

(1923-2008)

 

Payer Istvánné (sz. Telek Mária) 1923-ban született az észak-franciaországi bányavidéken, Courcelles-les-Lens-ban. Elemi és középiskoláit itt Franciaországban végezte - kiváló eredménnyel. Ez a gyermekkori indíttatás Franciaországhoz, a francia civilizációhoz, a francia nyelvhez - mint első anyanyelvéhez - való kötődését életútja folyamán mindvégig meghatározta.

A II. világháború kitörését követően, 1940-ben számos bányászcsaláddal együtt ők is visszatértek Magyarországra.

A háborús évek alatt Budapesten francia nevelőnőként vállalt munkát, szüleit is segítve, miután édesapját letartóztatták és elhurcolták.

A világháborút követően - a „fényes szelek” nemzedékéhez kötődően - 1948-ban a budapesti Pedagógiai Főiskola francia szakán kezdte meg tanulmányait. Miután a francia nyelvszak itt megszűnt, az ELTE Bölcsészettudományi Karának lett hallgatója, s 1952-ben szerzett magyar-francia szakos középiskolai tanári diplomát. Ezt követően a Magyar Rádiónál helyezkedett el, francia fordítóként. Tanári pályáját az 1950-es évek közepén Tatabányán kezdte meg. Férje, Payer István maga is tanár, majd elismert oktatási szakember, az 1969-ben indult megyei irodalmi folyóirat, az Új Forrás alapító főszerkesztője volt -1984-ben bekövetkezett haláláig.

Payer Istvánné induló tanári pályájának meghatározó korszakaként mindig szívesen emlékezett vissza egykori „anyaiskolájára”, a Mező Imre Általános Iskolában eltöltött évekre. 1955 -1967-ig tanított itt, rajzot és - számára is próbatételként- magyart. Sok kellemes emlék fűzte egykori diákjaihoz és kollégáihoz. Ugyancsak ekkoriban került kapcsolatba a nagyrészt tatabányai művész tanárokból szerveződő képzőművész körrel (Brém F.,Görgényi I.,Sz.Győrffy Kl.,Krajcsirovits H.,Papp A., Szlávik L.).Több ízben is részt vett a kör nyári alkotó táborain és csoportos kiállításain. A festészethez való kötődése, vonzalma mindvégig megmaradt. Nyugdíjas éveiben már több időt szánhatott realisztikus látásmódról tanúskodó festményeire. Így egyéni kiállításokon is bemutatkozott, többek között Tatán (2002), majd Tatabányán is (2004).

1968 – 1982-ig a tatabányai Árpád Gimnázium francia szakos tanáraként számos tehetséges tanítványt nevelt ki. Közülük többen is folytatói lettek francia nyelvtanárként Tatabányán és Tatán is. 1982-től - nyugdíjba vonulásától - sem szakadt el a tanítástól. Nyelvtanfolyamok, fordítói megbízások, valamint tanítványai révén szinte heti órarendbe ütemezte az otthoni „tanév” menetét. Szellemi frissességét mindvégig megőrizte, 84 éves korában bekövetkezett haláláig. Nyugdíjas éveiben többször is ellátogatott franciaországi ismerőseihez, s még halála évében is egy újabb, s talán utolsó kiutazást tervezett. Számára igazi anyanyelve a francia maradt, s a bonyolult magyar nyelvet mindig is franciásan törte. Talán ennek is volt betudható egykori tanítványai és kollégái kedvesen megkülönböztető tiszteletének jeléül a „Madame” megszólítás, sajátos tanári személyiségének örök foglalataként.

 payer_istvanne_1.jpg

payer_istvanne_6.jpg

 

H. Katona Erzsébet

h.katonaerzsebet.jpg

1942-ben születtem Kisbéren. Az Iparművészeti Főiskola textiltervező tanszékén szereztem diplomát 1967-ben Rákossy Zoltán, Szilvitzky Margit növendékeként.

1969-től Tatabányán képesítés nélküli rajztanárként dolgoztam a Mező Imre Általános Iskolában. 1974-ben Egerben a Tanárképző Főiskolán szereztem rajztanári diplomát. 1982. augusztus 31-ig tanítottam a Mező Iskolában. 1985-ben Tatára költöztünk, azóta ott élek, a festői szépségű kisvárosban, ahol a Bláthy Ottó Ipari Szakmunkásképző Iskolában tanítottam, az Eötvös József Gimnáziumban pedig másodállásban két évig voltam rajztanár.

Festői pályafutásom Tatán kezdődött, a város szépsége adott ihletet első képeimhez. Ekkorra gyermekeim felnőttek, férjem befejezte sportpályafutását, és hosszú kitérő után eljöttek számomra is a boldog alkotó évek.

Képeim elsősorban akvarell technikával készítem, de szívesen festek olajjal, és készítek tollrajzokat is.

1993 óta vagyok kiállító művész. 20 egyéni és 58 közös kiállításon vettem részt. Tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Honvéd Kulturális Egyesületnek és a Tatabányai Bányász Képzőművész Körnek.

h.katona_erzsebet_5.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 51
Tegnapi: 35
Heti: 321
Havi: 867
Össz.: 367 032

Látogatottság növelés
Oldal: Payer Istvánné, H. Katona Erzsébet
70 éve nevel gyermeket Tatabánya-Újvárosban ez az iskola - © 2008 - 2024 - morasulihatvan.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »