70 éve nevel gyermeket Tatabánya-Újvárosban ez az iskola

Kérjük a volt diákokat, küldjenek be nyolcadikos osztályképet! Az adatokat az anyakönyvekből vettük, névelírás történhetett, kérjük jelezzék a morasuli60@gmail.com email címen! Keressük az 1953-ban nyolcadik évfolyamot végzetteket!

Erdélyiné Kiss-Pataki Éva:

Emlékek a Mező / Móra iskoláról

1972-80-ig tanultam a Mezőben, mondhatom nagyon-nagyon szerettem ezt az iskolát, itt szerettem meg tulajdonképpen az iskolába járást, olyannyira, hogy a mai napig nem tudtam abbahagyni, hiszen tanár lettem.

1972-ben Stoffer Józsefné, Ella néni tanított meg nagy türelemmel a betűvetésre, olvasásra, számolásra. Akkoriban úgynevezett „kisfelmenő" rendszerben tanítottak, ami azt jelentette, hogy első, második osztályban egy tanító nénink volt, majd harmadik, negyedik osztályban másik tanító néni vett át minket, aki az én esetemben Titkó Györgyné, Erzsike néni volt.

1972.jpg

A négy év jó hangulatban, gyorsan elrepült, és mi hirtelen az ötödik osztályban találtuk magunkat, ahol Író Imréné, Magdi néni várt minket. Vele mindössze egyetlen évet töltöttünk, mire hatodikosok lettünk, ő átment egy másik iskolába tanítani.

kisspeva1977.jpg

Hatodik osztálytól, Kinigopulosz Sztratiszné, Ani néni lett az osztályfőnökünk.

1978.jpg

Különleges osztály voltunk abból a szempontból, hogy sokan, több szállal kötődtünk az iskolához, ez azt jelenti, hogy többünk szülei tanítottak az iskolában. Így például Sánta Tomi anyukája (Sánta Béláné), tanított minket élővilágból, Erdélyi Peti anyukája (Erdélyi Péterné) először oroszból, majd testnevelésből.

Frecska Orsi anyukája (Frecska Tiborné) is tanító néni volt a Mezőben, bár ő nem tanított minket, az én édesanyám pedig (dr. Kiss P. Józsefné) gyógypedagógiai tanár / logopédus volt, a hetvenes években a Mező Iskola épületében helyet kapó Kisegítő Iskolában.

Csodálatos tanáraink voltak!

 Ladányi Lajosné, Margó néni, úttörővezetőnk, aki mindig mindenben benne volt! Képes volt hajnali hat órakor, szombaton ifjúsági parlamentre jönni velünk...Mindig tele volt energiával, fáradhatatlanul dolgozott az iskoláért, értünk.

 Szabó Józsefné, Jutka néni, akinek léptei hallatán ugyan mindenki összerezzent, mégis imádtuk...Ő maga volt a „Mező". Hiánya máig fájó.

Glavatity Márk igazgató bácsi, aki Hollós Sándor igazgató úr után vette át a stafétabotot...

1980.jpg

Kovács Sanyi bácsi, Deákné Marika néni, később Kuzmáné Márti néni és Makkai Tiborné, aki mindenkinek érthetően tudta elmagyarázni a matematikát.

H. Katona Erzsébet művésztanárunk művészi rajzórái...

Mind-mind felejthetetlen emlékek!

Szerencsémre mindegyik tanáromat kollégaként is „megtapasztalhattam", hiszen 1986-tól 14 éven keresztül tanítottam az iskolában először tanítóként, majd később német szakos tanárként.

kisspeva2.jpg

Így felnőttként ismét tanulhattam drága tanítóimtól. Amikor megkaptam életem legelső első osztályát, napközis tanítónak Stoffer Ella nénit tették mellém. Az írás, olvasás, számolás megtanulása után megtanulhattam tőle mindezek megtanítását is a gyakorlatban. Soha nem lehetek eléggé hálás azért, amit kaptam tőle! Gyerekként és pedagógusként is ő indított el az életbe.

Jó szívvel emlékezem arra a 8+14 évre, amit az iskolában töltöttem, sőt, fiam által még több évet mondhatok magaménak a Mező / Móra iskolából, hiszen ő (Erdélyi Márton) is itt végezte általános iskolai tanulmányait, 1996 és 2004 között.

Nagy-Kálózy Eszter:

A Mezőtől a hamvadó cigarettáig....

( Horváth Sándor Zsolt riportja a művésznővel az ötvenedik évfordulóra kiadott évkönyvből)

Nagy-Kálózy Eszter nevét ki ne ismerné? Nemcsak szépség, de őstehetség is. Tatabányai lány, a betűvetést a mai Móra Ferenc Áltanos Iskolában tanulta. Sikeres, keresett színész kevés szabadidővel. Mégis közvetlen, segítőkész, szívesen nyilatkozott ebbe a jubileumi évkönyvbe.

- Művésznő, mi mindenre emlékszik a Mező-iskolából?

- Halvány emlékeim vannak, hiszen csak az első két osztályt végeztem ebben az iskolában.

Emlékszem, mindig busszal érkeztem ide, mert nem Újvárosban laktunk. Az autóbuszról leszállva azok a nagy vörös téglás épületek fogadtak ami mögött az iskola helyezkedett el. Nagyon emléketes volt számomra az első tanítási nap. Mai napig emlékszem a tanító nénimre.

nagykalozy.jpg

Furcsa volt számomra hogy Jó szerencsét kellett köszönni! Előtte mi falun laktunk, ezért volt tőlem idegen ez a köszönés, Később, mikor már nagyobb voltam, természetessé vált számomra is, hogy egy bányászvárosban így köszöntik egymást az emberek. Arra is emlékszem, hogy számomra milyen hatalmasnak tűnt az iskola, a nagy folyosók, a lépcsők,.....hiszen én olyan vékony és csöpp kisgyerek voltam.

- Mi az, ami talán hatott Önre a Mező-iskolában eltöltött két évből?

- A tanítómtól kapott indíttatás kihatott egéasz életemre. Ő volt, aki sokat olvasott és mesélt nekünk. Máig is szeretek olvasni, ez biztosan onnan ered. Sajnálom, hogy el kellett mennem egy másik iskolába, mely lakóhelyemhez közelebb épült.

- Köszönöm szépen, megtisztelt bennünket!

nagy-kalozy.jpg

Az egykori "mezős" diák legutóbbi sikere a Hamvadó cigarettavég című film, amiben Karády Katalin szerepét játssza. Gratulálunk neki és büszkék vagyunk rá!


Kinigopulosz Sztratiszné: "Az ifjúságot az álmok, az időseket az emlékek éltetik"

"Az ifjúságot az álmok, az időseket az emlékek éltetik" - tartja egy régi bölcs közmondás.

Ez bizony nagyon igaz. 1989 júniusában nekem is " kicsengettek", nyugdíjba mentem.

1989_ballagas.jpg

Az 1961/62-es tanévben kerültem áthelyezéssel a Mező Imre Általános Iskolába.  A rohamosan épülő Újvárosban, az egyetlen iskolában az 1961/62-es tanévben már 67 pedagógus tanított 1867 tanulót három szakban, rövidített órákban, majdnem 50 fős osztályokban. Csak a II. számú iskola beindításával normalizálódott a helyzet. Orosz, később matematika tagozatis működött az iskolában. Orosz nyelvet és néhány tanévben a lányoknak gyakorlati foglalkozást tanítottam.

kinine1.jpg

A középiskolába készülő tanulók szorgalmasabbak voltak, tudták, hogy az ismeretekre szükségük lesz. A tanulmányi versenyeken is rendszeresen indultunk,az országos versenyen is az élmezőnyben végeztek a szorgalmas tanulók.

A nevelésre, a jellemformálásra nagyon nagy lehetőségek a tanórán kívül adódnak. Szép élmények és emlékek kapcsolódnak a tanulmányi kirándulásokhoz, színházlátogatásokhoz, a hétvégi "minitáborozásokhoz", a patronáló KISZ-esek által szervezett klubdélutánokhoz, vetélkedőkhöz, a kulturális szemle vetélkedőihez.

beolvasas0013.jpg

A pedagógus oktató munkája eredményességét viszonylag hamar lemérheti, jön a visszajelzés, hogy a diákjai hogyan álltak helyt további tanulmányaik során. Volt tanítványainkat az élet minden területén megtaláljuk, nagy öröm számunkra, hogy nagyon nagy többségük becsületesen helyt is áll.

A véletlen találkozások alkalmával és az osztálytalálkozókon tudjuk meg, hogy hogyan alakult az életük. Öröm hallani, hogy többségükben harmonikus az életük, feleősségteljes szülők, nagyszülők lettek, öröm nézni a családjukról, gyerekeikről, unokáikról mutatott szép képeket...Weblap látogatottság számláló:

Mai: 65
Tegnapi: 35
Heti: 335
Havi: 881
Össz.: 367 046

Látogatottság növelés
Oldal: Visszaemlékezések az iskoláról (Erdélyiné Kiss-P. Éva, Nagy-Kálózy Eszter, Kinigopulosz Sztratiszné)
70 éve nevel gyermeket Tatabánya-Újvárosban ez az iskola - © 2008 - 2024 - morasulihatvan.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »