70 éve nevel gyermeket Tatabánya-Újvárosban ez az iskola

Kérjük a volt diákokat, küldjenek be nyolcadikos osztályképet! Az adatokat az anyakönyvekből vettük, névelírás történhetett, kérjük jelezzék a morasuli60@gmail.com email címen! Keressük az 1953-ban nyolcadik évfolyamot végzetteket!


A rendszerváltás után a tantestület -a szülők sajnálkozása mellett- a diákság és önkormányzat egyetértésével az iskola 1992-ben Móra Ferenc nevét vette fel. A névváltást politikamentes vita kísérte, a szülők egy része nem értette meg, hogy miért kell a megszokott nevet felcserélni, több vitafórum után született meg a döntés. Móra Ferenc nevének felvétele mellett az szólt, hogy gyermekíró és műveiben a mi tanulóinkhoz hasonló elesett sorsú gyerekek életét mutatja be. A javaslatot Titkó Györgyné tette, és a tantestület demokratikus szavazással emellett voksolt.

nevado4.jpg

Kósa László alpolgármester és Czeglédy Csaba igazgató

nevado3.jpg

24Óra, 1992. május 27. Mezőből Móra:Iskola-névadó Tatabányán A tatabányai volt Mező Imre Általános Iskola háromnapos ünnepség keretében felveszi Móra Ferenc nevét. A hivatalos programok május 27-én, délután 4 órakor kezdődnek Móra Ferenc életét bemutató kiállítás megnyitójával. A kiállítást Monostori Imre, a Komárom-Esztergomi Könyvtár igazgatója nyitja meg. Az események május 28-án, 15 órától Móra Ferenc domborművének leleplezésével folytatódnak. Salló István fafaragó művész alkotását dr. Petrássy Miklós önkormányzati képviselő leplezi le. Ez alkalommal a tanulók munkáiból kiállítást rendeznek. Mindkét esemény színhelye az iskola földszinti aulája lesz. Május 29-én, 14 órától ünnepi gálaműsor lesz a Közművelődés Házában, ahol köszöntőt mond Czeglédy Csaba igazgató, valamint ünnepi beszédet tart Kósa László alpolgármester. Ez alkalommal ünnepélyesen átadják majd az iskola zászlaját és a névadó alkalmából alapított Móra-plaketteket.

nevado5.jpg

A Móra plakettek átadása (Czeglédy Csaba igazgató Csákó Eszternek)

A három napos ünnepségsorozat részeként a Móra Ferenc műveiből és életéből készült kiállítás a Tatabányai Múzeum munkatársai segítségével teremtődött meg, Fűrészné Molnár Anikó és munkatársai munkáinak köszönhetően. A névtábla avatónál az osztályok képviselői egy-egy szál virággal tisztelegtek a névadó emléktáblája előtt, és dr. Petrássy Miklós szép beszédében emlékezett meg az íróról. A Közművelődés Házában az író életét bemutató műsor és az alpolgármesteri beszéd után került sor először a Móra-plakettek átadására, amely ekkor még „csak" erkölcsi elismerést jelentett.

nevado2.jpg

Először mondták el az „újkor szellemében" az iskolapolgárrá avatás esküszövegét a kis elsősök és kaptak jelvényt és szalagot a nyakukba. Később a hagyományok úgy módosultak pedagógusok esetében, hogy a plakett mellett anyagi elismerés is járt a dolgozóknak. A diákok számára a tantestület felajánlotta, hogy egy tanuló nyári táboroztatásának költségeit állja, aki a legtöbbet tette az iskoláért. Ekkor, 1993-ban a Közművelődés Házában egy táncos-zenés műsort adtak az iskola tanulói, a Padlás, a Kincskereső Kisködmön és Móra Ferenc életét bemutató részletekkel Bánszkyné Farkas Noémi rendezésében. A műsorban szerepelt az azóta a Geratti „top modellként" híressé vált Tomán Szabina és a később a „Barátok közt" sztárrá lett Kinizsi Ottó.

Itt hangzott el először az iskolapolgári eskü: „ Én,.........., fogadom, hogy Móra Ferencnek, iskolánk névadójának hitvallásához hű leszek. Megbecsülöm a tudást, megbecsülöm nevelőimet, akik ezt a tudást átadják nekem. Megbecsülöm azt a lehetőséget, hogy én járhatok iskolába, hogy az én kötelességem még csak a tanulás. Megbecsülöm társaimat is, igyekszem betartani a szeretet törvényét az iskolában is. Nem irigykedem, nem bántok meg senkit, nem gúnyolódom, nem árulkodom, hanem türelmes leszek, jószívű és társaim sikerének is örülni fogok, mert Móra Ferenctől tudom: az élet szeretet. Én pedig szeretni fogom az embereket, felfedezem magamnak a természet titkait és megóvom környezetemet. Megismerem hazám történelmét, hogy tudjam ki vagyok én. Megkeresem a helyemet a világban és beleilleszkedem legjobb tudásommal. Megkeresem az utat embertől emberig, lélektől lélekig."

nevado1.jpg

Az iskola új zászlaját Petrássy Miklós képviselő adta át

Az iskola berendezéseinek nagy része elamortizálódott, a padok, a székek, az audiovizuális eszközök jelentős része elavult, használhatatlanná vált. A rendszerváltás idején az intézmény számára is kedvezőtlen forrás hiány jelentkezett, ezt az iskola pedagógusainak pályázatai a különböző alapítványokhoz próbálták ellensúlyozni. Így tett szert az iskola, például mini nyelvi laborra, túrázáshoz szükséges sátrakra, kerékpárokra. Többször fenyegette az iskolát - a többi tatabányai iskolához hasonlóan - a bezárás illetve az összevonás veszélye, szerencsére ezt a sorsot -a fenntartó bölcs belátásának köszönhetően és a szülők aktív kiállása miatt - az intézmény elkerülte. Ebben az időben nőtt meg a roma tanulók száma is iskolánkban, ennek hatására az iskola felvállalta a megyei vers- és prózamondó verseny, illetve rajzverseny megrendezését roma tanulók számára. Az iskola minigalériája kiállítási lehetőséget biztosított Farkas Ervin naiv cigány festőművész képeinek is „ Bőröm barna, szívem tiszta fény" címmel. A környezetvédelem és túrázás terén a korábbi hagyományokra építve szép sikereket ért el iskolánk az 1990-es évek közepétől. Tanulóink bekapcsolódtak a különböző természetvédelmi akciókba, a Föld Napján a Turuli-parkerdő kitisztításába, a Denevérestek megrendezésébe, a barlangász-tanfolyamokba, kirándulásokba, táborokba.

img_2899.jpg

Ez a folyamat napjainkban is tart, tanulóink ott voltak a madármegfigyelői versenyeken, „örökbe fogadták" a Galla-patakot, részt vesznek a savas eső- és zuzmó programban. Boros János, aki iskolánk pedagógusaként számtalan túrára vitte a tanulókat 1991-ben lett az értelmetlen erőszak áldozata, emlékét azóta túrával őrizzük.

rohamkukac.jpg

A Vulkán Tömegsport Egyesülettel együttműködve az iskola „Rohamkukac" csapata országos 6. helyezést ért el a túraversenyben, de a legtöbb túrán képviselteti magát az iskola, sőt vízi túrákon és kerékpár túrákon szerezhettek élményeket nebulóink. Az iskola sportélete is fejlődik, különösen szép eredményeket érnek el a gyerekek petanque versenyeken és teniszben, de ott vannak az asztalitenisz és a sakk és foci kupákon is. Vígh Judit 1993-ban a városi atlétikai versenyen első helyezést ért el. Különösen kiemelkedtek teljesítményükkel ökölvívásban a Karsai-testvérek: Levente serdülő magyar bajnok lett és diákolimpián első helyezést ért el 1999-ben, Feri sem maradt le mögötte, ő is ugyanazt az eredményt érte el, sőt még 2000-ben is! (Mind emellett e két testvér kiválóan focizott és eljutott Gödöllőre az iskola csapatával a „Körtánc" vetélkedő országos elődöntőjébe, ahol szlovák, görög, lengyel, ukrán és cigánytáncot is bemutattak!)

kortancvetelkedo.jpg

Különösen jó kapcsolat alakult ki a Tatabányai Múzeummal, a „Miénk a Múzeum!" rendezvénysorozatban az iskola magára vállalta az első házigazda szerepét és a versenyeken „aratott" az első helyezésekben. A gyerekek egy időben „besegítettek" a restaurátor műhely munkájába, részt vettek régészeti terepbejáráson a kertvárosi Ipari park helyén, és nyaranta egy hetes táborban kutathatják a Szelim-barlangot.

tanccsoportdondivel2000.jpg

A népi tánc oktatása is beindult Hubay Győző SZOT-díjas koreográfus segítségével. A csoport nagy sikerrel mutatta be a Szigetközi táncokat a gyermeknapokon és a szüreti felvonuláson, a Székes táncot és Francia kulcs című kompozíciót az Európai Uniós Fesztiválon. Ebben az időszakban alakultak ki azok a hagyományaink, amelyeket napjainkban is ápolunk.

Iskolánkban a 2003/2004-es tanévtől folyik német nemzetiségi nyelvoktatás. A német nyelv nemzetiségi oktatása a hagyományos nyelvoktató formában, minden évfolyamon (1-8.), heti 5, évi 185 órában történik.

A tanulók csoportbontásban (13 fő) tanulják a német nyelvet, illetve ismerkednek a német kultúra hagyományaival. Tehát az ország-és népismeret, azaz a kisebbségi kultúra tartalmát a német órák keretén belül ismerik meg a tanulók.

Igazgatók

1952-1953 Balahó Dénes

1953-1954 Kecskés Lajos

1954-1961 Ócsai Gyula

1961          Kulcsár Sándor

1962-1975 Hollós Sándor

1976-1987 Glavatity Márk

1988-1989 Szabó Józsefné

1990-2000 Czeglédy Csaba

2001-2009 Solymos Tiborné

2010-től     összevonva a Dózsa György Általános Iskolával [2]:Henyecz László

2011-től     összevonva a Sárberki Általános Iskolával Krutilla Katalin[3]
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 93
Tegnapi: 35
Heti: 363
Havi: 909
Össz.: 367 074

Látogatottság növelés
Oldal: Az iskola rövid története (2)
70 éve nevel gyermeket Tatabánya-Újvárosban ez az iskola - © 2008 - 2024 - morasulihatvan.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »